Začelo se je glasovanje za besedo leta 2021

Razglasitev bo 12. januarja 2022
Datum objave: 03. januar 2022

Od danes, 3. januarja 2022, lahko glasujete za katero od finalistk za besedo leta, in sicer na tej spletni povezavi:

https://1ka.arnes.si/besedaleta2021

Finalistke je decembra lani izbrala strokovna komisija v sestavi (po abecednem redu) Kozma Ahačič (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU), Marijan Dović (Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU), Slavko Jerič (MMC RTV), Simona Klemenčič (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU), Gregor Pobežin (Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU), Petra Svoljšak (Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU), Valerija Škof (ZDGNS) in Agata Tomažič (ZRC SAZU). Besede (ali besedne zveze), ki so šle v finale akcije Beseda leta so (po abecednem redu): dolgi kovid, komunikacija, kronometer, odlok, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda. Vseh je enajst, zato ker se je med deseterico kandidatk, ki jih je izbrala strokovna komisija, vrinila še Delova beseda leta.

Med neologizmi si kot najbolj posrečen omembo zasluži koronijec - za pripadnika generacije, rojene v času korone.

Glasujete lahko do 12. januarja točno opoldne, ko bo potekala slovesna razglasitev besede (in kretnje) leta 2022 - v Atriju ZRC, a žal brez občinstva, zagotovili pa bomo prenos v živo po kanalu YouTube.

Izbor kandidatk za besedo leta je obenem težko pričakovano gradivo za t. i. pesem leta - ta mora vsebovati vse naštete besede in še kaj po lastnem navdihu. Pesmi sprejemamo do 8. januarja 2022, in sicer na naslovu beseda.leta@zrc-sazu.si. Avtor ali avtorica najboljše bo za nagrado dobil zvočno knjigo, Jurčičevega Desetega brata v interpretaciji Iztoka Mlakarja, ki ga podarja Založba kaset in plošč RTV.

Vseh predlogov, ki smo jih letos prejeli na družbenih omrežjih, kjer delujeta ZRC SAZU ali RTV (Facebook, Twitter, Instagram), v komentarjih na objavo na spletnem portalu ali po e-pošti, je bilo več kot dvesto.