Osnovni podatki
Datum objave:
22. marec 2018
Opis

Najbrž danes le še malokdo ne pozna Frana, vseslovenskega slovarskega portala, na katerem lahko brskate za besedami iz vseh glavnih jezikovnih priročnikov za slovenski jezik, začenši s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika v vseh različicah in končavši z Odzadnjim slovarjem slovenskega jezika (pozor: preden omalovažujoče zamahnete z roko, naj vam prišepnemo, da je izjemno uporabe za kovanje rim, saj v njem lahko iščete besede po zadnjem zlogu).

Portal Fran torej združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

Na Franu pa morete tudi popasti svojo radovednost glede etimološkega izvora kakšne besede, se poučiti o narečnih različicah in še bi lahko naštevali.

Verjetno vse to tudi počnete, in to zelo pogosto, kajti Fran je ta mesec zabeležil 30 milijonov poizvedb. Števec v razdelku Statistika se je pri okrogli številki, tedaj 20 milijonov, nazadnje ustavil septembra lani.

Kot je povedal dr. Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, se število uporabnikov portala Fran povečuje še hitreje, kot so si mislili. V povprečju se jih na dan na Franu pomudi po 55 tisoč, kar je številka, ki je že skoraj primerljiva z lestvico najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani po MOSS.

Nadaljevanje si lahko preberete v Zrcalniku.

Odprtje razstave Knjižnica barona Žige Zoisa

15. 10. 2019 ob 19:00 • Razstavna dvorana NUK, Turjaška 1, 1000 Ljubljana

Več >>

Peš po mestu

Zgodovina in kulturna dediščina Slovenske Bistrice

19. 10. 2019 ob 10:00 • Slovenska Bistrica

Več >>

Mednarodne posledice prve svetovne vojne v srednji Evropi

21. 10. 2019 ob 17:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana; Grad Jablje, Grajska cesta 1 , Mengeš

Več >>