Svoboda metropole - razstava Mance Juvan v Atriju ZRC na ogled do 15. maja

Datum objave: 20. April 2021

Vljudno vabljeni na ogled fotografske razstave Mance Juvan z naslovom Istanbul, Obrazi svobode, ki bo v Atriju ZRC na ogled od 20. 4. do vključno 15. 5. 2021, vsak dan (z izjemo nedelje) od 10. do 19. ure.

Kot sestavni del projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis,          T R A N S ✴ M A K I N G (European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No. 734855), ki se sprašuje po svobodi urbanega, metropolitanskega življenja, želi tudi pričujoča razstava opozoriti na spremembe urbanih prostorov.

Evropska mesta, ki so od visokega srednjega veka dalje veljala za prostore svobode, za pojem svobode, doživljajo v novem tisočletju nove prelomne spremembe. Če so metropole, med njimi tudi Istanbul, do nedavnega veljale za varni pristan vseh, ki so se želeli izviti iz spon rigidnega tradicionalnega načina življenja, ali bežali pred političnim preganjanjem, današnja percepcija svobode urbanega priča o tem, da je mogoče svobodo omejiti tudi tam, kjer se je rodila. Enkrat je za to kriva avtoritarna politika države, ki želi kapitalsko in politično obvladovati tudi urbane prostore, drugič pa je za to pristojen neoliberalni kapital, ki se najhitreje plemeniti prav v urbanem prostoru.

V kolikšni meri je urbanost velemest še vedno mogoče enačiti s svobodo, je možno razbrati tudi z obrazov tistih, ki v njih živijo, Manca Juvan pa je tista, ki je ta zapis ujela v svoj fotografski objektiv.