Osnovni podatki
Datum objave:
19. december 2017
Opis

V torek, 12. decembra 2017, sta potekala Slavnostna akademija in raziskovalni dan ob 70. obletnici ustanovitve Sekcije za zgodovino umetnosti, predhodnice Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU.

Na slavnostni akademiji, ki so smo jo naslovili SCIENTIA ET ARS PERENNES, sta po uvodnem pozdravu predstojnice inštituta izr. prof. dr. Barbare Murovec, najprej spregovorila akad. prof. dr. Milček Komelj, ki je povzel zgodovino ustanove, in prof. dr. Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, ki je podal pogled v prihodnost ZRC SAZU in raziskovalne dejavnosti v Sloveniji nasploh.

Sledila je tiskovna konferenca, na kateri smo predstavili pravkar izdano znanstveno monografijo Jože Plečnik. Arhitektura večnosti: teme, metamorfoze, ideje avtorja dr. Damjana Prelovška. Tiskovno konferenco je vodil urednik knjige doc. dr. Franci Lazarini. Poleg avtorja, ki je izpostavil zlasti tiste vsebinske poudarke, ki knjigo ločijo od drugih monografij, posvečenih arhitektu, sta spregovorila tudi oblikovalca knjige akademski slikar Žiga Okorn in Andrej Furlan. Govorci so poudarili, da je monografija vrhunsko izvirno znanstveno delo, ki ga pomembno odlikujejo Prelovškove najnovejše fotografije Plečnikove arhitekture, hkrati pa je publikacija tudi oblikovalski dosežek, ki z uporabo zlatega reza sledi Plečnikovemu ustvarjanju.      

Raziskovalni dan je bil namenjen predstavitvi nekaterih aktualnih raziskav, ki potekajo na inštitutu.  Na govorniškem odru so se zvrstile doc. dr. Mia Oter Gorenčič, doc. dr. Tina Košak, izr. prof. dr. Polona Vidmar in doc. dr. Helena Seražin, ki so s prispevki pokazale na širok razpon raziskovalnih tem inštituta. Dogodek je z vabljenim predavanjem o Francetu Steletu in moderni umetnosti sklenil zasl. prof. dr. Tomaž Brejc.

Obletnico smo počastili tudi z odprtjem dveh priložnostnih razstav sodelavcev inštituta, ki sta bili v Prešernovi in Župančičevi dvorani SAZU odprti do 15. decembra 2017. Prva, ki jo je pripravila Vesna Krmelj, je osvetlila pisemska pričevanja iz zgodnjega delovanja Franceta Steleta, druga pa nerealizirane Plečnikove vizije mesta, ki jih je v 3D obliki zmodeliral in vizualiziral arhitekt Nejc Bernik.

Več o dogodku je na voljo na povezavi: https://uifs.zrc-sazu.si/sl/dogodki/scientia-et-ars-perennes#v   

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

Epidemije in zdravstvo v zgodovinski perspektivi

14. 10. 2021 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2 Ljubljana

Več >>

Pristno, potvorjeno ali pomota? Ustvarjanje, poustvarjanje, prevara in ponarejanje v glasbi in sorodnih umetnostih.

Mednarodni znanstveni simpozij

21. 10. 2021 ob 9:00 • Ljubljana, Novi trg 2 in 4

Več >>