Osnovni podatki
1. marec 2018 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Knjigarna Azil in Društvo za teoretsko psihoanalizo vas 1. marca ob 19. uri vabita v Atrij ZRC na pogovor o novi knjigi Mladena Dolarja Bit in njen dvojnik. S profesorjem Mladenom Dolarjem, enim najbolj znanih in prevajanih slovenskih filozofov, se bo pogovarjal Gregor Moder.

Nova knjiga Mladena Dolarja združuje in povezuje njegova teoretska iskanja zadnjih let. Knjiga, ki sicer posega na vrsto področij, je osredinjena okoli rdeče niti dvojnosti, podvojitve, dvojnika, razcepa. To dvojnost knjiga preiskuje skozi serijo različnih vstopnih točk in perspektiv: skozi klasični problem mimezisa in njegove usode v moderni; skozi podvojitev na bit in nič na začetku Heglove Logike; skozi minimalno razliko med sivim in sivim v Heglovi opreelitvi filozofije; skozi notranjo podvojitev podobe v anamorfozi; skozi podvojitev zunanjosti in notranjosti v Kafkovem klavstrofobičnem univerzumu; skozi podvojitev na zunanji in notranji govor; skozi podvojitev, ki jo predstavlja spolna razlika in ki filozofijo preganja od njenega prvega nastanka; skozi podvojitev na laž in resnico, od Epimenida do Freuda.

Vse te različne perspektive se nazadnje stekajo v to, da biti ni mogoče zajeti brez njenega dvojnika, a tudi tega dvojnika ni mogoče zajtei samega zase, saj se nenehno izmika, tako da moramo nazanje poskusiti misliti sam razcep. Nazadnje lahko (ne brez ironije) vzamemo kot svojevrstni par tudi povojitev na filozofijo in psihoanalizo, od katerih se je prva obsesivno ukvarjala z bitjo, druga pa z njenim dvojnikom -  četudi tako navidez elegantna delitev dela nikakor ne izčrpa njunega (ne)razmerja.

Vstopnine ni, vabljeni!

Ob tej priložnosti bo v knjigarni Azil knjigo mogoče kupiti po znižani ceni.

Prireditev podpira Javna agencija za knjigo RS.