Skip to main content

14

MAJ

18:00

Čreveska mikrobiota - ključ do zdravja?



Osnovni podatki

14. maj 2024 ob 18:00 do 14. maj 2024 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Okrogla miza, 14. 5. 2024 ob 18. uri v Atriju ZRC
Moderatorka: Lea Udovč, STA

Prireditev organizira Znanost na cesti v sodelovanju z ZRC SAZU

Črevesna mikrobiota predstavlja zapleteno skupnost mikroorganizmov, ki naseljujejo človeško črevesje in igrajo ključno vlogo v mnogih vitalnih procesih, vključno s prebavo, imunskim odzivom in celo pri vplivu na naše vedenje in razpoloženje. Sodobne raziskave vse bolj kažejo na to, da lahko neravnovesja v črevesni mikrobioti vplivajo na naše zdravstveno stanje in napredovanje različnih bolezni, kot so diabetes tipa 2, različne vnetne črevesne bolezni, pa tudi debelost in celo nekatere psihološke motnje.

Na okrogli mizi bodo slovenski znanstveniki in znanstvenice razpravljali o pomembnosti črevesne mikrobiote za zdravje, o najnovejših odkritjih in napredku v razumevanju črevesne mikrobiote. Predstavili bodo, kako različni življenjski in okoljski dejavniki – od prehrane, telesne aktivnosti, spanca do uporabe gospodinjskih čistil – vplivajo na sestavo in funkcijo črevesne mikrobiote ter razpravljali o strategijah za moduliranje črevesne mikrobiote, denimo z uporabo probiotikov. Predstavili bodo sestavo in kakovost probiotikov na slovenskem trgu ter pojasnili smiselnosti njihove uporabe za različne populacije. Osvetlili bodo tudi najnovejše biotehnološke pristope, kot so rekombinantni probiotiki in možnosti personaliziranega zdravljenja črevesnih bolezni, vključno s fekalno transplantacijo, ter razpravljali o prihodnosti teh pristopov.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • dr. Aleš Berlec, vodja skupine za probiotike in mlečnokislinske bakterije na Institutu Jožef Stefan.
  • dr. Blaž Stres, raziskovalec na Kemijskem inštitutu, ki se ukvarja z bioinformatiko kemijskih reakcij humanega mikrobioma
  • dr. Maja Rupnik, vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano
  • Neža Lipovec, klinična dietetičarka na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in raziskovalka v Skupini za humano prehrano Biotehniške fakultete UL
  • dr. Petra Mohar Lorbeg, vodja laboratorija Inštituta za mlekarstvo in probiotike na Biotehniski fakulteti UL