25

JAN

09:00

Dogodek projekta FARO

Disonantna dediščina v evropskih mestih – participacija državljanov pri ustvarjanju evropskega narativa o spornih identitetah


Osnovni Podatki

25. januar 2023 ob 09:00 do 26. januar 2023 ob 12:00

Opis

Nova Gorica bo 25. in 26. januarja 2023 gostila 2-dnevni mednarodni dogodek projekta FARO s polnim naslovom »Disonantna dediščina v evropskih mestih – participacija državljanov pri ustvarjanju evropskega narativa o spornih identitetah«.

Lepo vabljeni k sodelovanju

v sredo, 25. 1. 2023, med 9.00 in 13.00 v Veliko dvorano Občinske palače,

Trg E. Kardelja 1, Nova Gorica

ter

v četrtek, 26. 1. 2023, med 9.00 in 12.00 v Xcentru, Bevkov trg 20, Nova Gorica.

 

Posebej vabljeni k ogledu

dokumentarnega filma »Mesto na Travniku«

avtoric Nadje Velušček in Anje Medved (produkcija Kinoatelje, 2004)

 

v sredo, 25. 1. 2023, ob 18.00 v Veliki dvorani Občinske palače v Novi Gorici.

 

V duhu programa Evropske prestolnice kulture 2025 v Novi Gorici in Gorici v Italiji ta »videoesej o Novi Gorici« dobiva še dodaten pomen. Ogled filma bo pospremljen s pogovorom s scenaristko in režiserko Anjo Medved, Zavod KINOkašča.

 

VEČ O DOGODKU IN PROJEKTU FARO

Projekt FARO je namenjen boljšemu poznavanju in vrednotenju t. i. disonantne oziroma sporne evropske kulturne dediščine, ki je nastala kot direktna posledica bolj ali manj totalitarnih političnih režimov 20. stoletja v Evropi.

Na dogodku v Novi Gorici bodo predstavljeni delci sorodnih disonantnih zgodb sodelujočih mest Dimitrovgrad v Bolgariji, Forli in Carbonia v Italiji, Skhoder v Albaniji, Lousada na Portugalskem, Piotrkow Trybunalski na Poljskem ter Stei v Rumuniji. Predstavljene bodo izkušnje iz različnih držav ter s strani lokalnih in tujih predstavnikov podana izhodišča za boljše vrednotenje in vključevanje dediščine 20. stoletja v trajnostni družbeni in ekonomski razvoj skupnosti.

Poseben poudarek bo posvečen spoznavanju kulturne dediščine Nove Gorice iz obdobja po II. svetovni vojni ter njenih razvojnih potencialov. Njihov pomen je bil že prepoznan tudi v imenovanju Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Interni del dogodka bo potekal v angleškem jeziku, javna predstavitev filma Mesto na travniku bo v slovenskem jeziku z angleškimi podnapisi.

Program dogodka sta pripravili Mestna občina Nova Gorica in ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica, v sodelovanju z Xcentrom in Javnim zavodom GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Nova Gorica.