Osnovni podatki
17. december 2018 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Združenje Aufhebung v sodelovanju z ZRC SAZU in Knjigarno Azil vabi na predavanje z naslovom Heglova teorija dejanja, ki bo v ponedeljek, 17. decembra 2018 ob 18h v Atriju ZRC.

Predavanje bo posvečeno Heglovi teorij dejanja, kakor jo je moč ekstrapolirati iz izbranih pasusov iz Fenomenologije duha, odlomkov, ki nas popeljejo od gospostva in hlapčevstva preko Shakespearjevega Hamleta, Goethejevega Fausta in Schillerjevih Razbojnikov vse do prevrata sveta, ki se dovrši s Francosko revolucijo.

Predaval bo doc. dr. Mirt Komel, filozof in pisatelj, predavatelj in predstojnik Katedre za kulturologijo na UL-FDV. V zbirki Analecta je že izdal zelo uspešno knjigo Diskurz in nasilje (2012), pri Založbi FDV pa Poskus nekega dotika (2011) in Sokratski dotiki (2015). Za založbo Bloomsbury je uredil zbornik prispevkov z naslovom The Language of Touch: Philosophical Examinations in Linguistics and Haptic Studies (izid 2019).

Predavanje spremlja izid avtorjeve nove knjige Giljotina duha: Hegel in francoska revolucija, ki je izšla pri Društvu za teoretsko psihoanalizo in jo bo na dan dogodka mogoče kupiti v Knjigarni Azil po znižani ceni (–20%).