Osnovni podatki
21. januar 2014 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Vljudno vabimo na pogovor o obsežni monografiji profesorja srednje in vzhodnoevropske zgodovine Univerze na Dunaju dr. Arnolda Suppana Hitler –Beneš-Tito, ki je s podnaslovom Konflikt, Krieg und Völkermord in Ostmittel und Südosteuropa ob koncu preteklega leta izšla pri založbi Avstrijske akademije znanosti.

Knjigo bo (v nemščini) predstavil prof. dr. Arnold Suppan, pogovor o njej pa bo potekal v slovenščini in v njem bodo sodelovali prof. dr. Božo Repe, prof. dr. Dušan Nećak in znanstveni svetnik doc. dr. Bojan Godeša. Pogovor bo vodil prof. dr. Peter Vodopivec.

Avtor v knjigi izčrpno obravnava nacionalne odnose v Habsburški monarhiji pred prvo svetovno vojno, konfliktna češko-avstrijska in jugoslovansko-avstrijska razmerja v času med obema vojnama, nacistično okupacijsko politiko na Čehoslovaškem in v Jugoslaviji v času druge svetovne vojne ter »maščevanje« nad Nemci, njihovo kaznovanje in pregon oz. »etnično očiščenje« na Čehoslovaškem in v Jugoslaviji po drugi svetovni vojni. Trije politični voditelji: Adolf Hitler, Edvard Beneš in Josip Broz Tito, odrasli v Habsburški monarhiji in pod močnim vtisom prve svetovne vojne, so po avtorjevem mnenju usodno zaznamovali politiko svojih držav v 20. stoletju in s svojimi politikami simbolizirajo konfliktne odnose in zgodovine v srednji in jugovzhodni Evropi...

VABILO