Osnovni podatki
23. oktober 2014 ob 11:30
Novi trg 3 / 1.nadstropje, Ljubljana
Opis

Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Znanstvenoraziskovalni center SAZU prijazno vabita na predstavitev knjige Kontaminierte Landschaften (Kontaminirane pokrajine) in na pogovor z avtorjem Martinom Pollackom.

Prireditev bo v četrtek, 23. oktobra 2014, ob 11.30 uri v veliki dvorani SAZU, Novi trg 3/1, v Ljubljani. Avtor bo knjigo predstavil v nemščini, pogovor pa bo potekal tudi v angleščini.

O knjigi in avtorju:

»Pokrajina. Pojem nam običajno vzbuja pozitivna čustva, posebej, če nekritično mislimo na še nepozidano in nenaseljeno deželo, ki jo spoznavamo na sprehodih … Pred seboj vidimo slike lepe, vse čute razveseljujoče narave, kot jo poznamo iz neštetih upodobitev v leposlovju in slikarstvu«, piše Martin Pollack.

Toda pokrajine imajo tudi svojo zgodovino. Evropa je polna bojišč, prizorišč spopadov, ofenziv in protiofenziv, ki so prispodoba nesmiselnega bojevanja in umiranja, hkrati pa »mesta spomina«, posejana z grobišči, spomeniki, stebri, obeliski in kostnicami, ki spominjajo na tragične žrtve in mrtve junake.

Vendar spomin na mrtve ni vedno in povsod deležen spoštovanja. Obstajajo številne pokrajine, ki so mrtve. So brez spominskega obeležja, križa ali napisa z imeni in življenjskimi podatki, o tistih, ki so jih skrivoma zagrebli na travnikih in poljih, v odročnem gozdu ali tihi zeleni divjini. To so pokrajine, kjer ni in tudi ne sme biti ničesar, kar bi spominjalo nanje. Pokrajine, ki so bile prizorišča množičnega ubijanja, za katerim so poskušali storilci zabrisati vse sledi, in kjer ni danes ničesar, kar spominja na nekdanjo morijo, imenuje Pollack »kontaminirane pokrajine«.

Martin Pollack v knjigi odkriva in raziskuje »kontaminirane pokrajine« v različnih delih Srednje in Vzhodne Evrope: od baltiških držav, Rusije, Ukrajine in Belorusije, preko Poljske, Slovaške, Nemčije in Avstrije do Slovenije. Po njegovem prepričanju bi morali storiti vse, da bi anonimne žrtve množičnih grobišč iztrgali pozabi, jim vrnili imena, obraze in njihove življenjske zgodbe, hkrati pa predstavili stvarno in verodostojno zgodovino »kontaminiranih pokrajin«.

Martin Pollack, avstrijski pisatelj, prevajalec in publicist, po očetovi strani doma iz Laškega, je iz protesta proti nemškonacionalni usmeritvi staršev in starih staršev študiral slavistiko in vzhodnoevropsko zgodovino. Do leta 1998 je bil dopisnik in urednik revije Spiegel, nato pa se je povsem posvetil pisanju. V svojih knjigah obravnava teme bližnje zgodovine in množičnega nasilja v 20. stoletju, posebej pa preteklost Galicije in Ukrajine. V knjigi Smrt v bunkerju, ki je leta 2005 pri Slovenski matici v Ljubljani izšla tudi v slovenskem prevodu, se je kritično soočil z družinsko zgodovino in zgodbo očeta, visokega funkcionarja gestapa in SS-a, odgovornega za likvidacije in množične pomore. Leta 2007 je dobil častno odlikovanje avstrijskih založnikov, leta 2011 pa odlikovanje na knjižnem sejmu v Leipzigu. Knjiga Kontaminierte Landschaften je izšla letos spomladi pri založbi Residenz Verlag na Dunaju.