Osnovni podatki
27. februar 2014 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Vljudno vabimo na javno predavanje dr. Ivana Šprajca o novih arheoloških odkritjih!

Vabljeni v četrtek, 27. februarja 2014 ob 19h v Atrij ZRC.

Ekipa pod vodstvom dr. Ivana Šprajca je lani v težko prehodnem območju biosfere Calakmul na polotoku Jukatan odkrila ruševine starodavnega majevskega mesta, ki je s površino več kot 22 hektarjev in ostanki številnih stavb doslej najobsežnejša poznana majevska naselbina na tem območju. Zgradbe ležijo na 11 hektarih, največja piramida pa je visoka kar 23 metrov.

Dr. Ivan Šprajc pravi, da je "ta kraj je zelo pomemben, ker je prvi te vrste. Gre za prvo večjo naselbino na tem območju, ki je bilo doslej povsem neraziskano. Verjetno bomo dobili informacije, ki bodo dale odgovore glede povezav med regijama Rio Bec in Chenes, obe iz poznega klasičnega obdobja, iz katerega verjetno izhaja naselbina.'' Dodal je še, da je v novo odkritem najdišču "več piramid in dolgih zgradb. Očitno gre za palače, ampak v tem trenutku še ne moremo reči, ali so v njih bivali člani elite, ali pa je šlo za administrativne zgradbe.''

Glede na napise na 19 prostostoječih stelah je bilo mesto pomembno središče majevske kulture med letoma 600 in 900 našega štetja.

Dr. Ivan Šrajc je predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU.