26

JAN

11:00

Molitev za Jasenovac

Predstavitev knjige Branka Šömna


Osnovni Podatki

26. januar 2023 ob 11:00 do 26. januar 2023 ob 13:00
Mala dvorana SAZU - Novi trg 4
Opis

Ob letošnjem dnevu spomina na žrtve holokavsta (27. 1.) vas dan prej, 26. januarja, ob 11. uri vabimo v Malo dvorano SAZU (Novi trg 4), kjer bomo predstavili knjigo Branka Šömna z naslovom Molitev za Jasenovac, ki je pravkar izšla pri Založbi ZRC (https://ikss.zrc-sazu.si/sl/publikacije/molitev-za-jasenovac).

O knjigi, ki je izšla v seriji o nasilju druge svetovne vojne, se bo z avtorjem pogovarjal dr. Oto Luthar, zgodovinar in direktor ZRC SAZU.

»Nikoli ne bom izvedeli, koliko ljudi je umrlo v drugi svetovni vojni in po njej,« Molitev za Jasenovac začenja Branko Šömen, pisatelj, publicist in filmski scenarist. Otroštvo je preživel v Murski Soboti (kjer se dogaja tudi njegov priljubljeni mladinski roman Med v laseh), študiral komparativistiko v Ljubljani, kjer je delal kot novinar in urednik. Vmes je pisal leposlovje in scenarije, zadnja desetletja živi v Zagrebu, kjer je predaval na Akademiji dramskih umetnosti. Najbrž je prav njegova veščina upovedovanja v več medijih tista, zaradi katere bralcu krutosti iz Jasenovca uspe predstaviti tako plastično, grozovito. Molitev za Jasenovac je knjige šestih kratkih zgodb, ki pripovedujejo o različnih oblikah mučeniških smrti. Pri eni, ki nosi naslov Homilija, je pripis: »Za slovenske duhovnike, zaklane v Jasenovcu leta 1942.«

 Več v daljšem zapisu na strani Založbe ZRC:

https://zalozba.zrc-sazu.si/sl/novice/molitev-za-jasenovac