Osnovni podatki
28. oktober 2014 ob 19:30 do 31. oktober 2014 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

ZRC SAZU prijazno vabi v Atrij ZRC na ogled razstave z naslovom Narod si bo pisal sodbo sam avtorice Lele B. Njatin. Razstava bo na ogled do 31. oktobra, vsak dan od 8. do 22. ure, razen v nedeljo do 15. ure.  Katalog razstave in majice z napisom so naprodaj v sosednji knjigarni Azil.

Razstava Narod si bo pisal sodbo sam povezuje raziskovanje in umetniško ustvarjanje. Oboje obravnava napis: "Narod si bo pisal sodbo sam," citat iz drame Ivana Cankarja Hlapci, iz dvorane Šeškovega doma v Kočevju. Takrat se je stavba imenovala Sokolski dom, danes pa je tam Pokrajinski muzej Kočevje. Napis so nad oder v prireditveni dvorani naslikali kot geslo med zasedanjem Zbora odposlancev slovenskega naroda (1. - 4. oktober 1943) in tam je vse odtlej.

Vesna Jerbič Perko, direktorica in kustodinja Pokrajinskega muzeja Kočevje, je za to razstavo re-interpretirala tisto, kar je nekoč prej (npr. na razstavi Narod si bo pisal sodbo sam. Slovenija od ideje do države - stalna razstava Pokrajinskega muzeja Kočevje) že bilo predmet različnih znanstvenih disciplin. Tokrat predstavlja kulturnozgodovinski okvir ne le nastanka, pač pa predvsem nadaljnjega življenja napisa kot vizualnega elementa spomeniško zaščitene stavbe ter dejavnika kulturne identitete Kočevja.

Lela B. Njatin predstavlja tri umetniške projekte, povezane z napisom: performansa Kočevje 1363-2013 in Strelišče. Plati plasti ter instalacijo Beseda velja. Tudi umetnica napis doživlja kot samostojni vizualni znak, katerega vsebine skozi stavbo in skozi čas presevajo v življenje v Kočevju. Napis Narod si bo pisal sodbo sam kontrapostira z napisi v urbanem eksterierju mesta – najdenimi in tistimi, ki jih je ustvarila sama.

Za katalog razstave sta spremni besedili prispevala dr. Oto Luthar, ZRC SAZU in dr. Miklavž Komelj.

 

Fotografski utrinek z razstave