Osnovni podatki
12. december 2013 ob 12:00
Mala dvorana ZRC, Novi trg 4, 2. nadstropje

Organizator
Slovensko društvo za preučevanje 18. stoletja
Opis

vljudno vabi na predavane

dr Vladimirja Huzjana

V 17. in 18. stoletju je bila cerkev sv. Vida v Brdovcu (nekaj kilometrov od Dobove, tik ob železniški progi proti Zagrebu) romarsko središče, ki so ga obiskovali verniki s širšega območja današnje osrednje Hrvaške in Primorja, Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Madžarske. O tem nazorno pričajo ohranjeni viri – podrobneje bosta predstavljena dva –, pomembni za preučevanje ljudske pobožnosti, zgodovine medicine, vsakdanjika, regionalnih toponomastičnih posebnosti ter za jezikoslovje in druge stroke.

Predavatelj bo govoril o več dokumentiranih primerih romanj, zaobljub in čudežnih ozdravitev, uresničenih po priprošnjah k sv. Vidu in sv. Barbari, Devici Mariji in Jezusu Kristusu, v letih 1677–1779. Med ozdravitvami je zabeležen tudi primer ženske iz Kranjske. Predstavljena bo knjiga tamkajšnje Bratovščine sv. Barbare, device in mučenke, v Brdovcu. Od skupaj 3327 vpisanih je bilo članov, ki niso bili doma na hrvaškem ozemlju, za dva odstotka – največ jih je bilo z območja Slovenije (znana so njihova imena, priimki ter kraji bivanja).

Predavanje bo torej med drugim namenjeno osvetlitvi večplastnih povezav hrvaških in slovenskih obmejnih krajev z ozirom na slovenske romarje na Hrvaškem v 17. in predvsem 18. stoletju.

Dr. Vladimir Huzjan, višji asistent,

je redni sodelavec Zavoda za znanstveno raziskovanje Hrvaške akademije znanosti in umetnosti v Varaždinu, ustanove, ki je v preteklem letu praznovala 30. obletnico intenzivnega in vsestranskega delovanja na širšem področju severozahodne Hrvaške.

Predavanje bo v hrvaškem jeziku.