20

SEP

19:00

Pogovor ob knjigi Kranjsko klobasanje Jerneja Mlekuža z Boštjanom Gorencem, Miho Šaleharjem in Agato TomažičOsnovni Podatki

20. september 2017 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

V sredo 20. septembra ob 19.uri vabimo v Atrij ZRC na pogovor ob knjigi Kranjsko klobasanje avtorja Jerneja Mlekuža.

Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja »instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo«. Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.

Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom. Kot raziskovalec je zaposlen na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

O kranjski klobasi se bosta v Atriju ZRC z avtorjem pogovarjala komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc ter radijski voditelj Miha Šalehar. Pogovor bo vodila Agata Tomažič. Prijazno vabljeni!