Skip to main content

23

MAJ

14:00

Pomen velikih zveri: vidiki naravovarstva in kulturne ter kritične animalistike

Okrogla miza v okviru ARRS projekta Misliti živali: transformativni vidiki raziskav živali v folklori, literaturi in kulturi (J6-3129)


Osnovni Podatki

23. maj 2023 ob 14:00 do 23. maj 2023 ob 16:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

V torek, 23. maja, bo v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani v okviru projekta ARRS "Misliti živali: transformativni vidiki raziskav živali v folklori, literaturi in kulturi" (J6-3129) potekala okrogla miza z naslovom "Pomen velikih zveri: vidiki naravovarstva in kulturne ter kritične animalistike".

Sodelujejo: 

dr. Irena Kavčič, Biotehniška fakulteta UL,

doc. dr. Anja Moric, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU,

doc. dr. Saša Babič, Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU,

red. prof. dr. Marjetka Golež Kaučič, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU (vodja projekta), in

dr. Boris Kern kot moderator pogovora.

 

Zaradi novih ekoloških in etičnih spoznanj v širšem družbenem in kulturnem prostoru ter spremenjenega stanja sveta z epistemološkim paradigmatskim obratom - vse našteto je nenazadnje povzročilo premik fokusa pogleda iz antropo- v ekocentrizem - je čas za transformativne poglede na živali v folklori, literaturi in kulturi. Čas je tudi za preseganje binarnosti človek-žival ter uveljavljanje novih smeri raziskovanj živali tako v humanistiki kot v naravoslovju. Novi raziskovalni pristopi bi z multidisciplinarnimi spoznanji redefinirali odnose ljudi-živali-narave-okolja na novih temeljih.

Na okrogli mizi bodo v žarišču vprašanja in koncepti sobivanja človeka z velikimi zvermi: medvedom, volkom in risom. Spraševali se bomo tudi, kakšen je pomen velikih zveri za družbo in v odgovore poskušali vključiti koncept kulturnih ekosistemskih storitev. To središčno perspektivo bodo osvetljevali še diskurzi kulturne in kritične animalistike. Z vidika kulturne animalistike, ki z metodami etnolingvistike in semiotike dostopa do globljih in izvornih figurativnih plasti jezika, vezanega na živalski svet, tj. na medveda, bo predstavljen ta svet v obliki kratkih folklornih obrazcev. V tematizaciji odnosa do zveri prek folklornih in sodobnih zgodb o srečevanju z medvedom na Kočevskem pa bodo nakazane spremembe odnosa do zveri. Z uporabo diskurzov kritične animalistike je namen vzpostaviti možnost subjektivizacije živali in preseganja strukturnih hierarhij v odnosu človek/žival, s stališča živali/medveda in njene/njegove intrinzične vrednosti. (Fotografija: Christine Sonvilla/STO)

Vljudno vabljeni!