Osnovni podatki
14. junij 2012 ob 11:00
Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, Ljubljana

Organizator
Inštitut za novejšo zgodovino
Znanstvenoraziskovalni center SAZU
Opis

VABILO NA PREDSTAVITEV DIGITALNE INFRASTRUKTURE ZA HUMANISTIKO IN UMETNOST IN NOVEGA SPLETIŠČA SI-DIH

 Ali so vaše  digitalne humanistične vsebine na svetovnem spletu dovolj vidne? Menite, da bi bilo potrebno te vsebine združiti v skupnem iskalniku? Vas zanimajo aktivnosti na področju digitalne humanistike v Sloveniji in drugih evropskih državah?

 Če ste na katero od zastavljenih vprašanj odgovorili pritrdilno,

vas vabimo,

da se nam v četrtek 14. junija 2012 ob 11.00 pridružite na predstavitvi Digitalne infrastrukture za humanistiko in umetnosti ter rezultatov projekta SI-DIH.

Digitalna humanistika je že vrsto let ena od prioritet našega delovanja, vendar pa so njeni rezultati zelo raztreseni in raznoliki. Nekateri so javno dostopni, spet drugi so po izteku raziskovalnih projektov ostali v interni uporabi, veliko pa se jih skriva v predalih raziskovalcev. Poleg primarno digitalnih virov je bilo v zadnjem desetletju veliko starejšega gradiva tudi digitaliziranega, vendar pa ni bilo pripravljeno za javno objavo. Ustvarjanje kvalitetne digitalne humanistike zahteva, da se ta redno vzdržuje in opremlja s primernimi metapodatki, ki omogočajo povezovanje vsebin, delovanje naprednih iskalnikov in novih orodij. Le na tak način bomo zagotovili kvaliteten vir podatkov tudi za prihodnje rodove.

S tem ciljem je nastal tudi portal SI-DIH. Namenjen je vzpostavitvi nacionalne digitalne infrastrukture za humanistiko in trenutno omogoča iskanje po vsebinah dveh portalov: @rzenal in SIstory. Za sodelovanje v SI-DIH želimo pridobiti čim več novih partnerjev, da bi skupaj širili nabor vsebin in povečevali njihovo dostopnost. S tem bi SI-DIH, ki je tudi vstopna točka do nastajajoče evropske infrastrukturne mreže za digitalno humanistiko DARIAH, podpiral nastajanje slovenske digitalne humanistike in hkrati odpiral vrata k evropskim povezavam. 

Na dogodku  bomo predstavili aktivnosti mreže DARIAH, vključevanje vanjo in možnosti, ki jih ponuja, dotaknili se bomo digitalne humanistike − tako prakse kot tudi težav, predstavili bomo vlogo portala SI-DIH kot novega križišča slovenske digitalne humanistike; beseda pa bo tekla tudi o njegovem nadaljnjem razvoju in možnosti vključevanja novih partnerjev.

 Vljudno vabljeni na predstavitev.