14

SEP

11:00

Predstavitev spletnega portala FrančekOsnovni Podatki

14. september 2021 ob 11:00
Atrij ZRC, Novi trg 2 in video prenos v živo na: https://www.youtube.com/watch?v=HuWFz7WtuhY&ab_channel=ZRCSAZU
Opis

Spoštovane in spoštovani!

Fran se je med uporabniki slovenskega jezika že dodobra udomačil, ko je njegov pobudnik in urednik dr. Kozma Ahačič jeseni 2017 naznanil prihod njegovega učenca, imenovanega Franček. V zadnjih dneh letošnjega poletja, malo zatem ko je počitniški vrišč prekinilo zvonjenje šolskega zvonca, pa je Franček zakorakal na slovenski splet. In to ponosno, z dvignjeno glavo – s strešico! Na naslovu www.franček.si bodo osnovnošolci in srednješolci lahko izvedeli, kaj pomeni posamezna beseda, kako jo pregibamo, kako jo izgovorimo, v katerih frazemih jo najdemo, kdaj je bila v slovenščini prvič zapisana, od kod izvira in kako se uporablja v narečjih. Vsi podatki so en klik stran in se skrivajo za pomenljivimi in duhovitimi sličicami, ki jih je izrisal Jaka Vukotič. Kot njegov učitelj Fran se tudi Franček pri črpanju podatkov opira na slovarje za odrasle, kljub vsemu pa skuša uporabnikom postreči s starosti prilagojenimi slovarskimi ubeseditvami: prva raven je namenjena šolarjem od 1. do 5. razreda, druga šolarjem od 6. do 9. in tretja srednješolcem. Posebej za šolarje na razredni stopnji so pripravili Šolski slovar slovenskega jezika (glavna urednica dr. Špela Petric Žižić). Franček je povezan tudi s šolskima slovnicama dr. Kozma Ahačiča za osnovne in srednje šole, dodan pa jima je tudi povsem nov sodobni opis družbenih in besedilnih zvrsti slovenskega jezika, ki upošteva tudi prehod slovenščine v digitalno dobo (avtorici dr. Nataša Gliha Komac in dr. Duša Race s sodelavci). Stran Kje je kaj v slovnici povezuje slovarske informacije s slovničnimi, prikazuje najpogostejše šolske napake in je povezana s še eno nadvse uporabno stranjo: Jezikovno svetovalnico za učitelje, kamor lahko učiteljice in učitelji zastavljajo svoja vprašanja, povezana s poukom slovenščine in jezikom nasploh. Prijavljeni šolarji lahko na Frančku tudi tekmujejo.

Kako je rastel Franček, kaj vse ve in zna ter kako to iz njega priklikati, bo na predstavitvi vseslovenskega slovarskega portala za mlade v torek, 14. septembra 2021, v Atriju ZRC na Novem trgu 2 ob 11. uri razložila ekipa Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Uvodoma bo spregovoril dr. Kozma Ahačič, predstojnik in vodja projekta, sledili mu bodo sodelavci dr. Nina Ledinek, dr. Špela Petric Žižić, dr. Janoš Ježovnik, dr. Nataša Jakop in dr. Andrej Perdih. Dogodek bo vodil dr. Boris Kern. Vse, ki izpolnjujete pogoje PCT, vabimo, da jim prisluhnete v Atriju ZRC. Za ostale bo poskrbljeno s prenosom v živo na ZRC YouTube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=HuWFz7WtuhY&ab_channel=ZRCSAZU

Pri nastajanju portala Franček in vseh njegovih dodatkov so sodelovali podjetje Amebis, d. o. o., iz Kamnika, vzgojno-izobraževalni zavodi in učitelji ter številne specialistke za didaktiko slovenskega jezika, sofinancirali pa sta ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Da bilo uradno odprtje Frančka (verzija beta je že dostopna in si jo lahko tudi ogledate) karseda slovesno, ga bo pospremila še pika na i, češnja na vrhu torte: Besedoboj – spletna igra, zasnovana v obliki klepeta. Igralec se znajde v svetu samovšečnih in vase zaverovanih književnic in književnikov, s katerimi se pomeri.

Povezave: https://apps.apple.com/by/app/besedoboj/id1557613098

https://play.google.com/store/apps/details?id=si.francek.besedoboj