Osnovni podatki
7. marec 2017 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Prijazno vabljeni na predstavitev knjige Jože Karlovšek: Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe. Predstavitev bo v Atriju ZRC, v torek, 7. 3. 2017 ob 19.uri.

V Šmarjeti pri Novem mestu rojeni Jože Karlovšek, je bil na Slovenskem prvi, ki je v sliki in besedi predstavil slovensko bajeslovje, kakor ga je kot umetnik sam videl. Delo je ostalo neobjavljeno več kot pol stoletja, sedaj pa ga je izdalo Društvo Slovenski staroverci. Karlovškova knjiga »Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe« je prva ilustrirana predstavitev slovenske mitologije, ki je bila napisana že leta 1959, a izdana šele na zimski sončni obrat leta 2016. Karlovškovemu delu sta že leta 1959 napisala predgovor in uvodna poglavja dva najbolj znana slovenska etnologa, dr. Niko Kuret (1906–1995) in dr. Ivan Grafenauer (1880–1964). Knjigo so uredili člani Društva  Slovenski staroverci, strokovna komentarja pa sta prispevala umetnostni zgodovinar Boštjan Kenda in etnologinja dr. Monika Kropej Telban.

Prireditev poteka v soorganizaciji Društva Slovenski staroverci, s pomočjo Knjigarne Azil ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS.