Osnovni podatki
26. februar 2015 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Vabimo vas na predstavitev knjige dr. Nataše Smolič iz zbirke Apes Študija za portret sence, Francis Bacon, ki je izšla v sodelovanju založbe Studia Humanitatis in ZRC SAZU.

Slike angleškega umetnika Francisa Bacona (1909–1992) so v času njegovega ustvarjanja pogosto naletele na neodobravanje strokovne in splošne javnosti. Tudi danes so odzivi različni. Toda, ne glede na to, ali se nam zdijo Baconove slike privlačne, ali najdemo v njih likovne odlike ali pa nas popolnoma odvrnejo, je gotovo eno: Baconovo sliko težko pozabiš. Po ogledu katerekoli razstave Baconovih del, in teh je bilo v minulih letih zaradi stote obletnice umetnikovega rojstva po vsem svetu veliko, je občutljivi gledalec postavljen v vlogo Platonovega človeka. Če bi mu le za kratek čas uspelo zapustiti votlino senc in uzreti pravo resnico, kako naj se po njenem uzrtju ponovno vrne v resničnost votline? Senco ali motiv sence je mogoče spremljati skozi zgodovino zaradi njenih zelo bogatih pomenov: ikonografsko simbolnega, filozofskega, psihoanalitičnega in umetnostnoteoretskega. Zaradi pomembnosti avtobiografskega v Baconovi figuraliki lahko isto interpretativno pot uberemo tudi pri njegovih sencah.

O pomenu Baconovega slikarstva in njegove sence, ki je prisotna tudi v slovenskem prostoru, bosta spregovorili avtorica in recenzentka dr. Nadja Zgonik, v sodelovanju s pesnikom Bojanom Sedmakom.

Predstavitev bo v četrtek, 26. 2. 2015 ob 19. uri v Atriju ZRC.

Dogodek poteka v organizaciji Knjigarne AZIL, finančno pa ga podpira Javna agencija za knjigo RS.