16

OKT

19:00

Tatinski nanodelci v pljučih / Pogovor v Atriju ZRC

Znanost na cesti


Osnovni Podatki

16. oktober 2018 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Prijazno vabimo v Atrij ZRC na pogovor z naslovom Tatinski nanodelci v pljučih. Pogovarjala se bosta prof. dr. Janez Štrancar (Institut Jožef Stefan) in moderatorka Lea Udovč (STA). Prireditev poteka v okviru projekta Znanost na cesti in v soorganizaciji z ZRC SAZU.

Kaj se v pljučih dogaja, ko vdihnemo v zraku razpršene nanodelce? Ali se pljuča nanje sploh odzovejo? Ali nam lahko kako škodujejo? Za mnoge še ne vemo. Za nekatere pa smo se prav pred kratkim naučili, da bi lahko vsaj lokalno znali neverjetno preprosto prebiti sicer tesno tkivno pregrado in v našem telesu sprožiti razvoj različnih bolezenskih stanj.

Prof. dr. Janez Štrancar je raziskovalec na Odseku za fiziko trdne snovi Instituta Jožef Stefan in vodja Laboratorija za biofiziko. Diplomiral je iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani leta 1996, doktoriral pa 4 leta pozneje na isti fakulteti. Že med doktoratom se je usmeril v raziskave spreminjanja molekularnih in celičnih struktur živih celic in tkiv zaradi vpliva različnih novih materialov. Zato uporablja različne kombinacije eksperimentalnih tehnik, med zadnjimi je s kolegi v laboratoriju uvedel tudi superločljivo STED mikroskopijo, s katero lahko tudi v živih sistemih v živo opazuje nanomateriale, kar še pred desetimi leti sploh ni bilo tehnično mogoče.