Osnovni podatki
17. september 2018 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

V ponedeljek 17. septembra vas ob 18. uri prijazno vabimo v Atrij ZRC na odprtje dokumentarne razstave Tržaške Slovenke in na predstavitev zbornika Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem.

Razstavo sta pripravili Narodna in študijska knjižnica iz Trsta ter Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji, ki sta se z njo želeli spomniti na 120-obletnico izhajanja Slovenke, prve slovenske ženske revije, ki je začela izhajati v Trstu leta 1897.

Razstava želi opozoriti na nekatere izmed žensk, ki so vsaka na svoj način poskušale izboljšati okolje, v katerem so živele ali pa še živijo, in so pripomogle k prepoznavnosti svoje skupnosti na Tržaškem in tudi širše. Seveda bi lahko bil njihov seznam mnogo daljši, omejili pa so se na enajst posameznic, ki so se uveljavile na najrazličnejših področjih: od kuharstva do novinarstva, od inženirstva do športa, od zgodovine in literature do glasbe, od gledališča do politike. Fotografijam in življenjepisom v slovenščini in italijanščini je dodana tudi kratka misel, značilna za njihovo poklicno ali osebno življenje. Prvič so jo prikazali na Slofestu, prazniku Slovencev v Italiji, ki je lanskega septembra zaživel v središču Trsta.

Zbornik Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem (ur. Marija Pirjevec), ki ga je izdala tržaška založba Mladika (2017) v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm, vsebuje devetindvajset prispevkov različnih avtorjev in avtoric iz zamejstva in matice, ki osvetljujejo žensko literarno ustvarjalnost v primorskem prostoru od konca 19. stoletja do sodobnosti. Poudarek je predvsem na tistih avtoricah, ki so bila doslej premalo upoštevana oziroma poznana (npr. Ivanka Hergold, Lelja Rehar Sancin, Irena Žerjal itn.). Besedila so bila predstavljena na simpoziju 26. Primorski slovenistični dnevi maja 2016 na Opčinah pri Trstu. Za objavo v zborniku so bila razširjena in dopolnjena. O knjigi Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem bodo spregovorili: urednica knjige, predsednica Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm Marija Pirjevec, avtorji prispevkov v knjigi: Vilma Purič, Bogomila Kravos, Denis Poniž ter urednica založbe Nadia Roncelli.

Prijazno vabljeni!

Razstava bo na ogled do 26. oktobra 2018.