Skip to main content

26

MAJ

19:00

Velika protestna razstava: 105 petkov (Kolesarski protesti 2020-2022)

Otvoritev razstave


Osnovni Podatki

26. maj 2023 ob 19:00 do 26. maj 2023 ob 23:00
Palača Cukrarna
Opis

Vabimo na otvoritev VELIKE PROTESTNE RAZSTAVE: 105 PETKOV (Kolesarski protesti 2020-2022), ki se bo zgodila v petek, 26. 5., ob 19.00 v Palači Cukrarna na Ambroževem trgu 3.

Mineva leto dni od parlamentarnih volitev, ki so ob rekordni udeležbi demokratično zaustavile Janševo strahovlado in tako izpolnile primarni cilj petkovih protestnic in protestnikov. Ti so od 24. aprila 2020 do 24. aprila 2022 več kot sto tednov zaporedoma krepili glas upora proti avtokratski in koruptivni vladi in se na ulicah nenasilno borili za demokracijo, vladavino prava in svobodo.

Dolgotrajnost, kreativnost ter iznajdljivost tega protestnega gibanja predstavlja unikum, ne samo v slovenski zgodovini, temveč tudi v mednarodnem prostoru. Zato smo v protestniškemu gibanju sprejeli pobude predstavnikov umetniške, zgodovinske in muzealske stroke ter v sodelovanju z referenčnimi muzeji in galerijami pripravili veliko pregledno razstavo. 

Od protestov, ki so se začeli na oknih in balkonih in z individualnimi akcijami v javnem prostoru, smo se preselili na kolesa, v času hude epidemije v avtomobile, zasedali smo trge in ulice, celo reke in gore, organizirali ljudske skupščine in vseskozi se je protestniško gibanje razvijalo, prilagajalo in vedno znova iskalo kreativne in inovativne načine za kritično izražanje in naslavljanje perečih tematik. Zvrstilo se je 105 protestnih petkov in še veliko drugih akcij, shodov in dogodkov ob drugih dnevih. Nikoli si nismo mislili, da bomo morali protestirati toliko časa in nikoli to ni bil namen, a razlogi za protest so ostajali in se še stopnjevali. Zato pa smo vztrajali tudi mi.

Petkovi protesti predstavljajo civilnodružbeno gibanje, kot ga v zgodovini Slovenije še nismo videli. Še nikoli ni bilo med vladajočo oblastjo in civilno družbo tako velikega razkoraka, še nikoli do sedaj nismo bili priča tako številčnemu in dolgoživemu gibanju, ki bi se kljub neposredni politični in policijski represiji tako odločno, artikulirano in neomajno borilo za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava.

Proteste so poleg množičnosti, raznolikosti vsebine, številnih govorov strokovnjakov in strokovnjakinj z različnih področij ter vztrajnosti zaznamovali predvsem tudi umetniški pristopi in razvoj protestniške kulture. Ta se je odražala v kreativnih sloganih, transparentih, velikih lutkah iz papirja in kartona, okrašenih kolesih, svetlobnih inštalacijah, poeziji, glasbi in humorju …

Kljub represiji, kršenju človekovih pravic in zatonu demokratičnih standardov ali ravno zaradi njih je obdobje 2020-2022 spodbudilo razcvet kreativnosti, kulturnega angažmaja, novih metod in orodij za aktivno državljstvo, predvsem pa je odprlo prostor za solidarno povezovanje različnih posameznic in posameznikov, civilno-družbenih organizacij ter strokovnjakov in strokovnjakinj. 

Naša razstava bo od blizu predstavila najbolj legendarne eksponate in lutke, domiselne transparente, inovativne rešitve, gverilske akcije, protestne pesmi in nekatere ključne trenutke s samih protestov ter preko interaktivnih instalacij obiskovalcem omogočila osebno doživeti ključne trenutke dveletnih protestov proti strahovladi (branje ustave na Trgu republike, skupinsko kolesarjenje, sprehod z dežniki itd). 

Razstavo bo pospremil izid knjige, ki bo istega dne izšla pri Založbi ZRC in je že na voljo tudi prek spletne trgovine Založbe ZRC. Knjiga predstavlja kronološki pregled 105. tednov petkovega protestniškega gibanja, pojasnjuje kontekst časa in kraja, odpira razmišljanja različnih avtoric in avtorjev o protestniškem gibanju ter slikovno prikazuje utrinke z vseh posameznih protestov. Knjiga na več kot 300 straneh prikaže preko 450 fotografij priznanih fotografov in predstavlja najbolj nazoren, celosten in poglobljen uvid v več kot dveletno protestno gibanje. Ob tem izražamo zahvalo ZRC SAZU, ki je omogočil izid te publikacije. 

Razstava bo v Palači Cukrarna, na Ambrožev trgu 3, odprta pa bo od 26. maja do 11. junija 2023. Med tednom bo odprta od 14. do 20. ure, med vikendi pa od 10. do 20. ure.

V petek 26. 5. 2023 ob 19. uri vas vabimo na slavnostno otvoritev razstave, kjer se bodo - tako kot je bilo to več kot dve leti v navadi ob petkih zvečer - spet zbrale renomirane govorke in govorci, glasbenice in glasbeniki, umetnice in umetniki ter protestnice in protestniki iz cele Slovenije. 

Ob krajšem kulturno protestniškem programu bomo postregli tudi s “socialističnim kaviarjem” in “Janezovimi solzami”, predvsem pa se bomo skupaj spomnili, zakaj se je za svobodo, demokracijo in vladavino prava treba boriti tudi v prihodnje.

Ne zamudite najbolj domiselne, angažirane in uporniške otvoritve letošnjega leta!