Osnovni podatki
4. april 2018 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Vljudno vabimo na javno razpravo z naslovom Zadolženi - kako javni dolg spreminja naša življenja?, ki bo 4. aprila ob 19. uri v Atriju ZRC.

O tem kako so ekonomski in politični odgovori na krizo v zadnjih 10 letih spremenili naša življenja se bomo pogovarjali z gosti:

- mag. Jasmina Držanič (dolgoletna bančnica, sedaj poslovno finančna svetovalka in publicistka),

- dr. Peter Klepec (filozof na ZRC SAZU, vodja raziskovalnega projekta Filozofija  krize: ekonomija - politika - ekologija),

-  dr. Bogomir Kovač (profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in kolumnist) in

- dr. Urban Sušnik (ekonomist, Gibanje za ekonomsko pluralnost).

Pogovor bo povezovala mag. Ajda Pistotnik, samostojna raziskovalka in sodelavka projekta Organizacije civilne družbe kot enakovreden partner pri spremljanju javnih financ (Balkan Monitoring Public Finance).

Letos bo minilo 10 let od največje finančne krize po 2. svetovni vojni. Zadolžili smo se, da imamo gospodarsko rast in sedaj smo prisiljeni rasti, da lahko poplačamo dolgove. Na prvem dogodku bomo na javni razpravi Zadolženi - kako javni dolg spreminja naša življenja?, odgovarjali na vprašanja: Zakaj točno je naš javni dolg tako zelo narasel? Kam je šel ta denar? Komu smo pravzaprav dolžni? In ali kdo sploh spremlja kako in pod kakšnimi pogoji se zadolžujemo? Kaj se bo zgodilo, če obresti na naš dolg poskočijo? Je dolg sploh legitimen in zakaj ga ne moremo enostavno kar odpisati?

V Sloveniji je bil leta 2008 dolg dobrih 8,2 milijard evrov (manj kot 22% BDP), vrh je dosegel leta 2015 s 32 milijardami (83% BDP), trenutno počasi pada, 2016 je znašal 31,7milijard (78,5% BDP). Krize pa naj bi bilo zdaj konec.

O javnem dolgu javnost ne ve veliko, poročanje v medijih je pogosto abstraktno in zvedeno na informacijo, da je dolg previsok, da ga je potrebno zmanjšati in da je zato potrebna privatizacija in  varčevanje. To samoumevnost je potrebno postaviti pod vprašaj. Zato v letošnjem letu društvo EnaBanda organizira cikel razprav z naslovom Finančna kriza in desetletje dolga.

Veselimo se vašega obiska!