Osnovni podatki
21. december 2015 ob 15:00 do 21. december 2015 ob 21:00
Novi trg 2, Ljubljana (Atrij ZRC in LP kavarna)
Opis

ZNANOST NE GRIZE

21.december 2015 od 15.00 dalje, ZRC SAZU

Sejem knjig + glasba  + pogovor o knjigi

KNJIGE V GIBANJU

Knjižni sejem in JAMirko za gramofoni

Od 15. do 21. ure, ZRC SAZU in LP kavarna

Zimski dnevi in noči so kot naročeni, da se potopimo v dobro čtivo. In kje jo poiskati, novo navdihujočo knjižno prijateljico? Obiščite najprijetnejši knjižni sejem v Ljubljani, ravno prav velik in v ravno pravem času.

Namesto neonk vas bo oblila mehka svetloba in intimno diskretna bližina knjižnih kameradov.  V glasbeni družbi DJ JAMirka boste novo prijateljico izbrali sproščeno in z lahkoto. Izbira bo pestra: leposlovje, stripi, filozofija, umetnost, poezija, antropologija, zgodovina, film, priročniki, knjige v domačem in tujih jezikih, založbe od tu in tam, male in velike. Vse nabrane na kup, ker se rade pojavijo na knjižnem sejmu na ZRC SAZU. Skupno jim je tudi to, da knjige vedno ponudijo po zelo dostopnih cenah.

Obiskovalci imajo radi ta knjižni sejem tudi zato, ker v Kavarni LP skuhajo dobro kavo, ker je prijetno in toplo in je vstop prost.  In prva stvar, ki se znajde pred vašimi očmi na poti domov, je čudovit prizor na okrašeno staro mestno jedro Ljubljane. Če še nikdar niste prišli, potem je to nekaj, kar letos ne zamudite. Zgodi se le za nekaj ur in le enkrat v letu. Ampak takrat z občutkom.

KAJ LAHKO (Z)RASTE V PUŠČAVI POSTSOCIALIZMA

Pogovor

Ob 19.00, Atrij ZRC

Sodelujejo: Igor Štiks, Ksenija Vidmar Horvat, Mitja Velikonja, Tanja Petrović in Peter Klepec

Ob nedavnem izidu knjige Dobrodošli v puščavi postsocializma: Radikalna politika po Jugoslaviji (Verso 2015, hrvaški prevod Fraktura 2015) bomo spregovorili o vprašanjih upora, solidarnosti in alternativ prevladujočim politikam v Sloveniji in na širšem prostoru nekdanje Jugoslavije. Kakšna je vloga socialistične izkušnje v oblikovanju upora in zamišljanju alternativ? Ali je postsocializem po ekonomski in begunski krizi ter krizi evropske ideje še relevanten koncept? Kakšna je narava nove simbolne, politične in ekonomske geografije, ki jo ustvarjajo omenjene krize, in kje je mesto post-jugoslovanskih družb v tej novi geografiji? Kakšne možnosti za solidarnost in emancipacijo nakazujejo protestna gibanja in državljanske iniciative, ki so se oblikovale v zadnjih letih?

Z omenjeno knjigo sta filozofa in aktivista Srećko Horvat in Igor Štiks na enem mestu zbrala najbolj zanimiva imena politične misli na ozemlju bivše Jugoslavije. Njihova naloga je bila napisati besedila o položaju danes in tukaj. Gre za knjigo, ki brez nostalgije do minulih časov, govori o sedanjem trenutku in o tem kaj se nam dogaja v časih globoke krize.

LETAK