Osnovni podatki
Datum objave:
21. januar 2019
Opis

Komaj se je izteklo leto v katerem smo slavili Cankarja, že smo prestopili v novo, v katerem smo 8. januarja obhajali 200-letnico smrti Valentina Vodnika.

Šiškar, rojen 3. februarja 1758 ob današnji Vodnikovi cesti (ki so jo tako poimenovali seveda po njegovi smrti, pa tudi sicer Zgornja Šiška, kjer so stanovali, tedaj še ni bila del Ljubljane, prej ena od primestnih vasi), je bil eden zadnjih slovenskih polihistorjev. Šoloobveznim otrokom je verjetno še najbolj znan kot prvi slovenski pesnik (čeprav to ne drži povsem ...). Je tudi avtor številnih učbenikov oziroma šolskih knjig, Kuharskih bukev, priročnika o babištvu in prve slovenske slovnice, ki je v celoti napisana v slovenskem jeziku (prej so bile nemške ali latinske, ki so predstavljale slovnični opis slovenščine). Spisal je tudi prvi slovenski učbenik za poučevanje tujega jezika, in sicer francoščine. To je menda odlično obvladal in je za časa Ilirskih provinc (1809-1813) našim prednikom izboril , da je slovenščina postala učni jezik.

»Čeprav si Cankar in Vodnik z okroglima obletnicama sledita drug za drugim, pa ju nikakor ne moremo primerjati, že zaradi različnega časa in razmer, v katerih sta živela, predvsem pa zaradi težišča Vodnikovega dela, ki se od umetnostinh besedil preveša v prid besedil različnih funkcijski zvrsti, ki so neumetnostna. Gre za publicistična in strokovna besedila, predvsem jezikoslovna dela, recimo pisanje slovnice, slovarja, pa tudi druga zanimanja,« pravi dr. Andreja Legan Ravnikar z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki v sodelovanju s SAZU, Filozofsko fakulteto UL in Vodnikovo domačijo 31. januarja prireja interdisciplinarni znanstveni simpozij z naslovom Oživljeni Vodnik: Ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika (1758‒1819).

Vabimo vas, da si več o Vodniku preberete v prispevku v ZRCalniku.

Sejem s kavča / Spletni knjižni sejem

22. 4. 2021 ob 10:00 • Splet

Več >>

Einstein za socializem in za svobodo govora

Pogovor ob izidu knjige iz zbirke Pamflet

22. 4. 2021 ob 18:00 • Atrij ZRC in Youtube kanal ZRC

Več >>

Dolgoročne spremembe okolja 2021

13. 5. 2021 ob 9:00 • Zoom

Več >>

12. Grošljev simpozij / Ljubezen v antiki

Pretresel je Eros mi čute ko burja

31. 5. 2021 ob 16:30 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>