Brez prihodnosti?

Datum objave: 13. November 2015

Spoštovana kolegica, spoštovani kolega!

Znanosti se, kakor tudi sami dobro veste, v zadnjih letih slabo godi. Proti varčevalnim ukrepom na področju znanosti,  raziskovanja in visokega šolstva v proračunu za leto 2013/2014 smo v okviru KOsRIS leta 2012 na poslanke in poslance Državnega zbora RS naslovili Javno pismo in jih pozvali, naj ne glasujejo tako, da bodo škodovali razvojni usmeritvi Slovenije. Naš poziv je bil spregledan, zniževanje financiranja v znanosti se nadaljuje, v zadnjih treh letih je Vlada RS proračunska sredstva, namenjena znanosti, oklestila za četrtino.

Poleg tega se zaposlene na tem področju vse pogosteje prikazuje kot nekake parazite,prisesane na proračun. Naši rezultati so ukleščeni v kvantifikacijo, v javnih  razpravah pa se z vsakim dnem razrašča antiintelektualizem.

Pobudniki pripete protestne izjave menimo, da moramo o tem seznaniti širšo javnost in opozoriti na vsestransko degradacijo znanja in znanosti. Pri snovanju tokratne akcije smo se deloma zgledovali pri prizadevanjih izpred osemnajstih let. Novembra leta 1997 je namreč v osrednjem slovenskem časopisu izšel poziv/plakat z naslovom Ali vas skrbi prihodnost?, v katerem smo podpisniki, zaposleni na inštitutih in univerzah, opozarjali, da bo Slovenija preskok v 21. Stoletje zmogla le oborožena z znanjem, predvsem pa s pravim odnosom do svojega razvojnega potenciala: znanosti. Denar za objavo smo zbrali podpisniki sami.

Akcija tudi tokrat temelji na javnem pozivu, ki bo hkrati objavljen v glavnih tiskanih dnevnikih, na neprimerne razmere v znanosti in na kratkovidno politično obravnavanje tega področja pa bomo opozarjali tudi na spletni strani brezprihodnosti.si. Besedilo javnega poziva je na spodnji povezavi. Upamo, da boste naštete zahteve prepoznali kot svoje in se pod besedilo podpisali tudi sami. Le združeni bomo dovolj močni pri prepričevanju vseh, ki ne verjamejo, da je prihodnost (samo) v znanju!

S spoštovanjem,  KOsRIS kot akcijski odbor.

KAKO PODPRETI AKCIJO

JAVNI POZIV