Cankarjeva nagrada v roke Simoni Semenič

Datum objave: 09. maj 2022

V nedeljo popoldne, nekaj dni pred Cankarjevim rojstnim dnem, so v Cankarjevem domu na Vrhniki podelili tretjo Cankarjevo nagrado za najboljše literarno delo minulega leta. Dobitnica nagrade je - po odločitvi žirije v sestavi dr. Alenka Koron (Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU), dr. Darja Pavlič, Alja Predan, akademik Niko Grafenauer in profesor Ivan Verč - dramatičarka in performerka Simona Semenič, avtorica zbirke dramskih besedil tri igre za punce. Nagrajenka v nagrajeni zbirki samosvoje in izvirno tematizira žensko vprašanje.

Cankarjevo nagrado (leta 2019 so jo soustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center SAZU) sestavljajo priznanje (oblikoval ga je Jernej Kejžar), utemeljitev (delo žirije) in denarna nagrada v višini 10000 evrov (donirata jo Občina Vrhnika in - letos tudi - Cankarjeva knjižnica Vrhnika). 

Na podelitvi sta ob Simoni Semenič nastopila nominiranka Nina Dragičević (avtorica pesniške zbirke To telo, pokončno) in Dušan Šarotar (z romanom Zvezdna karta), njihov pogovor je usmerjala Diana Pungeršič. Zbrane je pozdravil župan Vrhnike Daniel Cukjati, dr. Alojzija Zupan Sosič je v slovesnem nagovoru ponazorila aktualnost Cankarja, za glasbeno podobo dogodka pa sta z deli sodobnih slovenskih skladateljev poskrbela tolkalca Alenka Jezernik in Inti Pucihar.