Osnovni podatki
Datum objave:
6. marec 2019
Opis

Odprli so se Dnevi etnografskega filma (DEF), ki bodo trajali do 9. marca. Kot pravita organizatorja, Slovensko etnološko društvo in Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU, je »DEF posvečen etnografskim dokumentarnim filmom, ki jih ustvarjajo etnologi in antropologi, pa tudi neodvisni filmarji in dokumentaristi. Etnografski film se umešča v disciplino etnologije oziroma antropologije, ki je relativno kmalu in z veliko mero navdušenja sprejela medij filma, njegov aspekt dokumentiranja realnosti, ter ob njem razvila posebne metode in pristope.»

Filmi vas bodo popeljali na različne konce sveta, od Himalaje do Tanzanije (trideset let v življenju masajskega pastirja), Zahodne Sibirije (o zaščitnikih severnih jelenov), Kameruna, mehiškega Chiapasa in še marsikam.

Raznolike so tudi teme – ali kot so zapisali organizatorji: »Na tematskem področju smo opazili manjši odmik od migracijskih vsebin, ki so dominirale na prejšnjem festivalu, povečalo pa se je število filmov, ki so narejeni na območju Vzhodne Evrope, Ukrajine in Rusije.

Na letošnjem DEF bo na ogled 17 etnografskih ali dokumentarnih filmov, ki so jih izbrali selektorji dr. Naško Križnar, Miha Peče in Manca Filak (vsi z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU).

Vsi filmi bodo na ogled v dvorani Slovenske kinoteke. Urnik predvajanja filmov s krajšo vsebino si lahko ogledate tu.

Prijazno vabljeni!

Prizor iz filma Celo asteroidi niso sami

 

 

Sejem s kavča / Spletni knjižni sejem

22. 4. 2021 ob 10:00 • Splet

Več >>

Einstein za socializem in za svobodo govora

Pogovor ob izidu knjige iz zbirke Pamflet

22. 4. 2021 ob 18:00 • Atrij ZRC in Youtube kanal ZRC

Več >>

Dolgoročne spremembe okolja 2021

13. 5. 2021 ob 9:00 • Zoom

Več >>

12. Grošljev simpozij / Ljubezen v antiki

Pretresel je Eros mi čute ko burja

31. 5. 2021 ob 16:30 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>