Osnovni podatki
Datum objave:
2. julij 2018
Opis
 

Od 21. junija do 15.9. je v  preddverju Velike čitalnice NUK na ogled razstav In vendar so jih brali: prepovedane knjige v zgodnjem novem veku, ki sta jo pripravila dr. Luka Vidmar z Inštituta za literaturo in literarne vede ZRC SAZU in dr. Sonja Svoljšak iz NUK.

V NUK so na ogled knjige, ki so bile podvržene cenzuri in ki so bile natisnjene med 15. in 18. stoletjem. Na rimski indeks (Index librorum prohibitorum) sta v zgodnjem novem veku prišla tudi protestant Primož Trubar in katolik Janez Ludvik Schönleben.

Na cenzuro običajno gledamo kot na nekaj slabega, toda v resnici – in naj se to sliši še tako cinično – je skoraj neizogibna, meni dr. Luka Vidmar. O cenzuri v takšni ali drugačni obliki začne razmišljati sleherna oblast in nesmiselno se je slepiti, da ne obstaja tudi zdaj, meni Vidmar, znanstveni sodelavec z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede. Na preteklost pogosto gledamo skozi prizmo 20. in 21. stoletja, kar je napačno, nadaljuje. Cenzura v 16. ali 17. stoletju je bila načelno res stroga, ni pa bila orodje totalitarne države, ki tedaj še ni mogla obstajati: kdor si je res želel priti do del, uvrščenih na seznam prepovedanih knjig, mu je to uspelo. Predvsem je šlo za peščico premožnih izobražencev, ki so spremljali knjižno produkcijo nasploh in si mnenja o vsem napisanem izmenjevali v razvejeni dopisovalski mreži – tim. res publica litteraria ali »republika književnikov« (o čemer je Luka Vidmar pisal že v svoji odmevni in pozneje tudi v angleščino prevedeni knjigi Zoisova literarna republika: vloga pisma v narodnih prerodih Slovencev in Slovanov)...

Še več o razstavi in o (ne)koristnosti cenzure si lahko preberete v ZRCalniku.

Prijazno vabimo k ogledu razstave!

 

Predavanji enega vodilnih strokovnjakov za arheologijo Majev

Prof. dr. Geoffrey E. Braswell v Atriju ZRC

23. 1. 2020 ob 18:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

Migracije na Slovenskem in slovensko izseljenstvo po letu 1945

Znanstveni posvet v okviru projekta Socialna, gospodarska in kulturna zgodovina slovenskega izseljenstva 1945–1991 (J5-8246)

28. 1. 2020 ob 9:00 • Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16

Več >>

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Celovcu

6. 2. 2020 ob 19:00 • ORF-teater, Sponheimer Straße 13, Celovec

Več >>

Regijsko usposabljanje "Le z drugimi smo" v Mariboru

14. 2. 2020 ob 11:30 • Osnovna šola Maksa Durjave, Ruška cesta 15, 2000 Maribor

Več >>