Osnovni podatki
Datum objave:
18. april 2018
Opis

ZRC SAZU je 18. aprila 2018 na Igu odprl Raziskovalno postajo Barje, ki predstavlja največji kompleks v katerem delajo raziskovalke in raziskovalci naše hiše. Gledano skozi organizacijska očala Raziskovalna postaja Barje ni nič novega, novi sta velikost in namembnost:

  • kar smo na začetku načrtovali kot prostor za hrambo gradiva nabranega na različnih terenih doma in po svetu,
  • prostor za hrambo manj frekventnih vendar dragocenih knjig in tekstov in
  • prostor za hrambo knjig Založbe ZRC,

je preraslo v domovanje enega celega inštituta, Biološkega inštituta Jovana Hadžija, prostor za laboratorije arheologov, paleontologov in geografov. Nastalo je pravo pravcato raziskovalno logistično središče.

Če smo pred osmimi leti sanjali o podružnični šoli ali zastarelem gasilskem domu na obrobju Ljubljane, ki bi ju obnovili zgolj za hrambo imamo sedaj sodobno, zračno in okolju prijazno večnamensko raziskovalno poslopje.

Poslopje, ki ne bo gostilo samo kolegic in kolegov iz ZRC SAZU, temveč tudi kolegice in kolege iz Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Tovrsta kohabitacija različnih ustanov sicer ni popolna novost, je pa vendarle dokaj redka in jo zato kaže še posebej izpostaviti.

Zahvala pri realizaciji projekta gre ga. Alenki Jeraj, ki je pred sedmimi leti posvojila našo idejo in spudbudila takratnega ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turka, da je projekt uvrstil v financiranje. Pobudi so sledili vsi njegovi nasledniki, dr. Jernej Pikalo, dr. Stanka Setnikar Cankar, najpomembnejši del projekta pa je ostal na skrbi ministrice dr. Maje Makovec Brenčič.

Še pojasnilo, ki zadeva raziskovalne postaje, ki jih imamo skupaj s tem objektom že štiri:

- Raziskovalno postajo Prekmurje v Petanjcih, kjer nas nas gosti fundacija dr. Šiftarja,

- Raziskovalno postajo Maribor, kjer smo gostje občine in sicer v večnamenski stavbi, ki je v prvi Jugoslaviji služila kot kaznilnica

in

- Raziskovalno postajo Nova Gorica, kjer nam z naklonjeno najemnino občina Nova Gorica pomaga ohranjati ekipo šestih jezikoslovk, etnologinj, umetnostnih zgodovinark in zgodovinark.

Politika kot medijski performans

13. 5. 2021 ob 19:30 • Atrij ZRC in YouTube kanal ZRC

Več >>

Doc. dr. Ines Babnik: Neizmerni vrtni svet baronov Erberg in Zois v Dolu pri Ljubljani in Brdu pri Kranju

spletno predavanje

18. 5. 2021 ob 18:00 • Spletno predavanje preko programa ZOOM

Več >>

12. Grošljev simpozij / Ljubezen v antiki

Pretresel je Eros mi čute ko burja

31. 5. 2021 ob 16:30 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

Epidemije in zdravstvo v zgodovinski perspektivi

14. 10. 2021 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2 Ljubljana

Več >>