Osnovni podatki
Datum objave:
18. april 2018
Opis

ZRC SAZU je 18. aprila 2018 na Igu odprl Raziskovalno postajo Barje, ki predstavlja največji kompleks v katerem delajo raziskovalke in raziskovalci naše hiše. Gledano skozi organizacijska očala Raziskovalna postaja Barje ni nič novega, novi sta velikost in namembnost:

  • kar smo na začetku načrtovali kot prostor za hrambo gradiva nabranega na različnih terenih doma in po svetu,
  • prostor za hrambo manj frekventnih vendar dragocenih knjig in tekstov in
  • prostor za hrambo knjig Založbe ZRC,

je preraslo v domovanje enega celega inštituta, Biološkega inštituta Jovana Hadžija, prostor za laboratorije arheologov, paleontologov in geografov. Nastalo je pravo pravcato raziskovalno logistično središče.

Če smo pred osmimi leti sanjali o podružnični šoli ali zastarelem gasilskem domu na obrobju Ljubljane, ki bi ju obnovili zgolj za hrambo imamo sedaj sodobno, zračno in okolju prijazno večnamensko raziskovalno poslopje.

Poslopje, ki ne bo gostilo samo kolegic in kolegov iz ZRC SAZU, temveč tudi kolegice in kolege iz Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Tovrsta kohabitacija različnih ustanov sicer ni popolna novost, je pa vendarle dokaj redka in jo zato kaže še posebej izpostaviti.

Zahvala pri realizaciji projekta gre ga. Alenki Jeraj, ki je pred sedmimi leti posvojila našo idejo in spudbudila takratnega ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turka, da je projekt uvrstil v financiranje. Pobudi so sledili vsi njegovi nasledniki, dr. Jernej Pikalo, dr. Stanka Setnikar Cankar, najpomembnejši del projekta pa je ostal na skrbi ministrice dr. Maje Makovec Brenčič.

Še pojasnilo, ki zadeva raziskovalne postaje, ki jih imamo skupaj s tem objektom že štiri:

- Raziskovalno postajo Prekmurje v Petanjcih, kjer nas nas gosti fundacija dr. Šiftarja,

- Raziskovalno postajo Maribor, kjer smo gostje občine in sicer v večnamenski stavbi, ki je v prvi Jugoslaviji služila kot kaznilnica

in

- Raziskovalno postajo Nova Gorica, kjer nam z naklonjeno najemnino občina Nova Gorica pomaga ohranjati ekipo šestih jezikoslovk, etnologinj, umetnostnih zgodovinark in zgodovinark.

Vergerij s prijatelji v Atriju ZRC

Kaj sta nam protestantizem in humanizem dala in kaj vzela?

22. 10. 2018 ob 18:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

NAGRAJENCI SE PREDSTAVIJO

Strokovni posvet s predstavitvami izbranih nagrajenih del XVI. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska oziroma doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu

24. 10. 2018 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, 1000 Ljubljana

Več >>

Slovenski prelom 1918

Naše pripombe k prevratni dobi

24. 10. 2018 ob 9:30 • Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, 1. nadstropje

Več >>

Znanost in njeni pogoji / 6. simpozij mladih raziskovalk in raziskovalcev na začetku znanstvene poti

25. 10. 2018 ob 8:30 • ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Barje, Zagorica

Več >>