Osnovni podatki
Datum objave:
29. avgust 2018
Opis

V začetku septembra se bo na obisku na ZRC SAZU mudil španski arheoastronom dr. Juan Antonio Belmonte, ki bo v Atriju ZRC imel serijo treh predavanj. Spregovoril bo o kozmičnih pokrajinah v starem Egiptu, o Nabatejcih in njihovih nebesnih pokrajinah ter o astronomiji in svetovni dediščini s poudarkom na t. i. iberski paradigmi.

Juan Antonio Belmonte Avilés je raziskovalec na zelo znanem Inštitutu za astrofiziko na Kanarskih otokih in profesor na oddelku za astrofiziko Univerze La Laguna na Tenerifeju. Diplomiral je iz fizike in doktoriral iz astrofizike, preučeval pa je tudi jezik in hieroglifsko pisavo starega Egipta. Na začetku svoje znanstvene poti se je osredotočil na raziskave eksoplanetov (zunaj našega osončja), potem je njegovo radovednost zbudila arheoastronomija, na področju katere je danes eden vodilnih strokovnjakov v svetu. Med drugim je bil direktor Muzeja znanosti in vesolja na Tenerifeju in predsednik Evropskega združenja za astronomijo v kulturi. V zadnjih letih je opravil obsežne raziskave o astronomskih tradicijah starih civilizacij v Sredozemlju, zlasti v Egiptu, pri čemer se je posvetil predvsem astronomskemu pomenu orientacij v arhitekturi in drugih usmeritev, ohranjenih v prostorski razporeditvi arheoloških ostankov.

Predavanja bodo potekala 3., 4. in 5. septembra ob 19.uri v Atriju ZRC.

Juan Antonio Belmonte Avilés

V ponedeljek, 3. septembra, bo španski arheoastronom predstavil izsledke svojih več kot desetletje trajajočih raziskav v Egiptu, na podlagi katerih trdi, da so templji vzdolž Nila postavljeni tako skladno z lokalno topografijo, ki jo seveda določa reka, kot tudi skladno z za egiptovsko civilizacijo glavnim ozvezdjem, našim Velikim vozom. »Starodavni Egipčani so vse od začetka svoje civilizacije izbirali določene geografske predele, ki so ustrezali tako topografskim kot astronomskim kriterijem in jim tako omogočili, da ustvarijo kozmične pokrajine,« piše v povzetku predavanja.

Drugo predavanja, ki ga bo dr. Juan Antonio Belmonte imel v torek, 4. septembra, bo posvečeno Petri, starodavni prestolnici Nabatejcev na ozemlju današnje Jordanije. Tudi tam je njegova raziskovalna skupina opravila natančne meritve v razmaku nekaj desetletij in prišla do zaključkov, da so bili za Nabatejce zelo pomembni datumi oba ekvinokcija ter zimski solsticij. Ta dan so razglasili za praznik, posvečen bogu Dushara in boginji Al-Uzza, osrednjima božanstvoma Petre.

V tretjem predavanju, ki bo v sredo, 5. septembra, bo Belmonte predstavil svoje izkušnje s področja popularizacije in uradnega priznavanja povezave med astronomijo in kulturno dediščino v evropskem in svetovnem merilu.

Več si lahko preberete na ZRCalniku, v prispevku z naslovom Arheoastronomija ali orientacija v času in prostoru nekoč.

Vabljeni!

Epidemije in zdravstvo v zgodovinski perspektivi

14. 10. 2021 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2 Ljubljana

Več >>

Pristno, potvorjeno ali pomota? Ustvarjanje, poustvarjanje, prevara in ponarejanje v glasbi in sorodnih umetnostih.

Mednarodni znanstveni simpozij

21. 10. 2021 ob 9:00 • Ljubljana, Novi trg 2 in 4

Več >>