Osnovni podatki
Datum objave:
17. oktober 2019
Opis

Znanost ne grize, prireditev, ki bo letos na Novem trgu 2 potekala 22. oktobra, se tokrat osredotoča predvsem na strip in zgodovino oz. na zapisovanje zgodovine v stripu.

Strip se na prvi pogled ne zdi idealna oblika za zapis zgodovinskega dogajanja, a že nekaj izbranih stripovskih naslovov, izdanih pri Založbi ZRC, dokazuje ravno nasprotno. Stripi, kakršen je Maus Arta Spiegelmana, Goražde Joa Sacca ali Vojna v jarkih Jacquesa Tardija si počasi, a vztrajno utirajo pot do pouka zgodovine in celo do univerzitetnih predavalnic, kakor je v uvodu v pravkar izdanem stripu Berlin zapisal dr. Oto Luthar.

Prijazno vabljeni, da na ZRC SAZU preživite prijetno popoldne in večer.

KNJIGE V GIBANJU
Knjižno-glasbeni sejem
Od 16. do 20. ure, ZRC SAZU in LP kavarna

Na letošnji Znanosti ne grize se osredotočamo na strip, zato bo stripovsko obarvan tudi knjižni sejem. Na voljo bo velik izbor stripovske literature, seveda pa bo na stojnicah moč najti tudi lep izbor družboslovja, humanistike in leposlovja. V preddverje Atrija ZRC in v kavarno LP se bodo tako za eno prijetno popoldne preselile različne slovenske založbe, glasbeno družbo pa nam bo delal DJ JAMirko.

MESTO SPOMINA V STRIPU
Pogovor o stripih in zgodovini, s poudarkom na risoromanu Berlin.
Ob 18. uri, Atrij ZRC

Založba ZRC je svoji stripovski zbirki pred kratkim dodala še risoroman Berlin. O njem in o zapisovanju zgodovine v obliki stripa se bodo na Znanosti ne grize pogovarjali Zoran Smiljanić (stripar), Lev Kreft (filozof), Jovana Mihajlović Trbovc (kulturologinja) in Izar Lunaček (stripar in filozof). V debati bo s kratkim video pogovorom sodeloval tudi avtor Berlina Jason Lutes.

Ameriški avtor Jason Lutes se je v Berlinu odločil, da razišče okoliščine, ki so pripeljale do temnega poglavja zgodovine – druge svetovne vojne. In te okoliščine so se pletle in kuhale ravno v času weimarske republike, ko so svoboda, ustvarjalnost in evforija dvajsetih let prejšnjega stoletja doživljale svoj vrhunec. Pot raziskovanja in samoizobraževanja je Jasona Lutesa, ilustratorja in striparja iz New Jerseyja, pripeljala do tega, da je ustvaril eno pomembnejših del o zgodovini Berlina. In le eno leto po njegovem dokončanju smo ga pri Založbi ZRC dobili tudi v slovenskem prevodu.

Strip Berlin in vsi ostali stripi Založbe ZRC bodo ta dan seveda na voljo po znižani ceni.

Vabljeni!

Prireditev poteka v organizaciji ZRC SAZU in Knjigarne Azil ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo RS.

 

 

Migracije na Slovenskem in slovensko izseljenstvo po letu 1945

Znanstveni posvet v okviru projekta Socialna, gospodarska in kulturna zgodovina slovenskega izseljenstva 1945–1991 (J5-8246)

28. 1. 2020 ob 9:00 • Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16

Več >>

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Celovcu

6. 2. 2020 ob 19:00 • ORF-teater, Sponheimer Straße 13, Celovec

Več >>

Regijsko usposabljanje "Le z drugimi smo" v Mariboru

14. 2. 2020 ob 11:30 • Osnovna šola Maksa Durjave, Ruška cesta 15, 2000 Maribor

Več >>

11. Grošljev simpozij

Meseci in letni časi od antike do renesanse

3. 3. 2020 ob 16:30 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>