Znanstveni simpozij ob 100-letnici Šentjakobskega gledališča

Datum objave: 14. September 2021

V stavbi t. i. Mestnega doma pod Ljubljanskim gradom, od koder vas ob vsaki polni uri pozdravi Krpan s svojo kobilico, že od leta 1932 v prvem nadstropju deluje tudi Šentjakobsko gledališče. Z letnico ustanovitve leta 1920 je najdlje delujoče repertoarno ljubiteljsko gledališče v Evropski uniji. Že več kot sto let je neločljivi del slovenske gledališke krajine, »valilnica talentov za različne umetniške poklice, dom romantičnih zaljubljencev v gledališče, osišče novih idej ljubiteljskega gledališča, tudi poligon za režijske poizkuse, predvsem pa je polnokrvna gledališka instutucija,« kot so zapisali. Ob stoletnici bo v petek in soboto, 17. septembra in 18. septembra, v Prešernovi dvorani SAZU na Novem trgu 4 potekal znanstveni simpozij. Izvedli ga bodo v okviru znanstvenega projekta ARRS Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v 1980-ih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem. Nastopilo bo 17 predavatelj, priznanih strokovnjakov teatrologov, zgodovinarjev, muzikologov, gledališčnikov ..., med drugim tudi z ZRC SAZU, ki je poleg Šentjakobskega gledališča partner v projektu z oznako J6-2576.

Znanstveni simpozij se bo začel v petek, 17. septembra, s pozdravnima nagovoroma dr. Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU, in Janeza Vlaja, predsednik Upravnega odbora Šentjakobskega gledališča. Sledilo bo uvodno predavanje dr. Mladena Dolarja z naslovom »Eden drugmu/ena drugi ogen dajmo«; Linhart, Cankar in mi ostali.

Poleg simpozija, katerega celotni spored si lahko ogledate TU, se boste v teh dveh dneh lahko udeležili tudi vodenega ogleda razstave Izkusi Šentjakobsko gledališče, ki je postavljena v Zgodovinskem in Steklenem atriju Mestne občine Ljubljana, avtorice pa so Ira Ratej, Barbara Matul Kamalar in Katja Komljanec Koritnik. V petek ob 18. uri je v prostorih Šentjakobskega gledališča predviden voden ogled prenovljene dvorane (vodil bo Jurij Kobe), sledila pa bo zdravica v Odžejnici, kjer bo prisotne nagovoril direktor Milan Golob. 

Ob 19.30 si bo mogoče ogledati predstavo Augusta Strindberga Pelikan v režiji Mareta Bulca.

Oba simpozijska dneva bo v Prešernovi dvorani predstavljen poster študentk in študentov Fakultete za humanistiko, Univerze v Novi Gorici: Šentjakobsko gledališče in njegove ustvarjalke (študijski primeri in spletne predstavitve)

Dvodnevnemu simpozijskemu srečanju bo konec leta sledil natis zbornika razprav, ki bo nedvomno pomenil doprinos k slovenski teatrologiji in nove poglede na zgodovino slovenskega gledališča. Celotni spored s povzetki prispevkov si lahko ogledate tu. Vabljeni k spremljanju simpozija v živo – če izpolnjujete pogoj PCT. Zagotovili pa bomo tudi prenos v živo po YouTubu na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=MALjiWHM6Y0

Več o simpoziju lahko preberete v ZRCalniku.

ZS vabilo