Osnovni podatki
Datum objave:
6. september 2018
Opis

Zofka Kveder ni bila le prva slovenska pisateljica in ena izmed zgodnjih slovenskih feministk, delovala je tudi na področju novinarstva. Svoj kritičen odnos do sveta in navdušenje nad umetnostjo je izražala v člankih in feljtonih, ki jih je objavljala v slovenščini, hrvaščini, češčini in nemščini. Bila je tudi urednica dveh revij in ženske priloge dnevnika. Ob neki priložnosti je zapisala: “Še sama nimam v evidenci vsaj tistih brezštevilnih feljtonov, pisanih o Slovencih, člankov in prikazov, s katerimi služim tiho in skromno interesom svojih rojakov, ki imajo za me, ne vem, zakaj in kako, tako prebito malo simpatij.”

Današnji, drugačen pogled na njeno delo, bodo ob izdaji pete knjige Zbranega dela Zofke Kveder, ki prinaša vse pisateljičine članke, feljtone in dramatiko in s tem sklepa njen opus, na okrogli mizi predstavile: urednica Zbranega dela Zofke Kveder dr. Katja Mihurko Poniž z gostjami dr. Eva D. Bahovec, dr. Tina Bahovec, dr. Beti Žerovc, dr. Vladka Tucovič in gostom dr. Matjažem Birkom.

Okrogla miza, ki jo organizira Knjigarna Azil v sodelovanju z Založbo ZRC, bo v sredo, 12. septembra ob 19. uri v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani. Prijazno vabljeni!

Zofka Kveder svojega kritičnega odnosa do sveta in navdušenja nad umetnostjo ni izražala le v literaturi, temveč tudi v člankih in feljtonih, ki jih je objavljala v slovenščini, hrvaščini, češčini in nemščini. Med drugimi je urejala revijo Domači prijatelj, ki ima nenavadno zgodbo: gre za glasilo, ki je izhajalo v Pragi in ga ni bilo mogoče dobiti v prosti prodaji, brezplačno so ga dobili samo kupci žitne kave, ki jo je proizvajal František Vydra. Bogati in prosvetljeni podjetnik je namreč izdajal tudi reklamno-literarni časopis, ki pa ni bil kar tako, saj so v njem objavljali imena, kot so Ivan Cankar, Vida Jeraj, Anton Aškerc in Etbin Kristan. Pozneje je Zofka Kveder v Zagrebu urejala žensko prilogo Agramer Tagblatt (Frauenzeitung), leta 1917 pa je sama začela izdajati mesečnik Ženski svet, ki ga je po nekaj letih preimenovala v Jugoslovansko žensko. Svoje prispevke, pogosto povezane s t. i. ženskim vprašanjem, pa je objavljala v vseh vidnejših – ne le tistih z oznako ženski– tiskanih medijih tistega časa, med drugim v Slovenki (danes ga imenujejo tudi »vadnica slovenskih literatk«, več o njem pa si lahko preberete v nedavno izdani knjigi), tržaški Edinosti, Slovenskem narodu.

Več o Zofki Kvedrovi si lahko preberete v ZRCalniku, v članku z naslovom Misterij pisateljice in novinarke: drugačen pogled na Zofko Kveder.

Premična plemiška dediščina med starimi in novimi lastniki: usode in prenosi

Delavnica

22. 6. 2021 ob 10:00 • Ptujski grad (Na Gradu 1)

Več >>

Pesmi in igre Daneta Zajca

Pogovor ob izidu knjige

23. 6. 2021 ob 17:00 • Atrij ZRC

Več >>

V Mariboru odprtje razstave o stripu Črni plamen

26. 6. 2021 ob 19:30 • Festival Lent, Maribor

Več >>