Osnovni podatki
20. november 2018 ob 9:30 do 21. november 2018 ob 13:30
SAZU, Velika dvorana, Novi trg 3, Ljubljana

Organizator
Inštitut za slovensko narodopisje
Opis

V Veliki dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti bo 20. in 21. novembra 2018 potekal znanstveni simpozij o dr. Janezu Bleiweisu.

Bleiweisovi uredniški pripisi v Kmetijskih in rokodelskih novicah so bili navdih, da se ob 210-obletnici rojstva njihovega urednika, mnogostrano dejavnega moža in ene osrednjih osebnosti 19. stoletja pripravi simpozij. Kljub podobnim priložnostim, ki so se v preteklem stoletju nizale ob njegovih obletnicah in opozarjale nanj, da ne bi zbledel v nacionalnem spominu, ga slovenska kulturna javnost namreč še vedno ocenjuje posebej po drži do Franceta Prešerna, manj pa so poznane njegove številne pobude in zasluge za napredek slovenskega gospodarstva, njegovo širše kulturno in politično delovanje.

Na simpoziju bo delovanje dr. Janeza Bleiweisa na novo osvetljeno, presojeno in ovrednoteno z vidika sodobnega zgodovinopisja, novinarstva, medicine in veterine, teologije, jezikoslovja, literarne vede, teologije, etnologije, jezikoslovja in literarne vede.

Simpozij so pripravili Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo) in Znanstvenoraziskovalni center SAZU (Inštitut za slovensko narodopisje).

PROGRAM SIMPOZIJA

POVZETKI

Posnetki predavanj so dostopni na spletu: Janez Bleiweis